Teknisesti ajateltuna web-sivussa on kysymys käyttöliittymästä. Aivan samalla periaatteella, kuin esimerkiksi pesukoneessa tai auton kojelaudassa. Jos www-sivun suunnittelua ajatellaan puhtaasti käyttöliittymän toimivuuden kannalta, voidaan seurata muutamaa yleistä ohjenuoraa. Esimerkiksi näkyvissä olevien valintojen määrä ei saisi olla liian suuri, vaan samalla hetkellä esillä olevia valintoja tulisi olla 5 – 10 kappaletta. Liian suuri linkkien ja valintojen määrä hidastaa sivun käyttöä, sillä ihminen ei pysty käsittelemään kuin tietyn määrän valintoja kerrallaan.
Netti ei ole mustavalkoinen
Toinen yleinen käytäntö liittyy erilaisten värien käyttöön signaaleina. Esimerkiksi punainen on aina virheen väri. Punainen teksti hämmentää käyttäjää ja saa hänet etsimään virhettä toiminnastaan, joten sitä tulisi välttää muussa käytössä. Vihreä tai sininen ovat puolestaan ”OK-signaaleja”. Web-sivulla tulee tietysti kiinnittää erityistä huomiota myös navigoinnin helppouteen (pääsivun ja alisivujen välillä) ja yleensäkin linkkien toimivuuteen.
Asettele teksti helppolukuiseksi
Mutta web-sivu on kuitenkin paljon muutakin kuin puhdas käyttöliittymä. Huomattava osa sivun käyttökokemuksesta syntyy nimittäin sen esteettisyydestä ja sisällöstä. Tai pikemminkin tavasta, jolla sisältö esitetään. Sivun asettelulla, väreillä, fonteilla, logoilla ja kuvilla luodaan loppujen lopuksi suurin osa siitä vaikutelmasta, minkä käyttäjä web-sivustosta itselleen saa. On olemassa monia perussääntöjä, joita noudattamalla pääsee jo pitkälle, ja web-sivun suunnittelua voi opiskella itse helposti lisää esimerkiksi perehtymällä yksittäiseen ohjelmistoon. Lisää suunnittelussa käytettävistä ohjelmista voit lukea artikkelistamme Web-sivujen rakentamiseen sopivia työkaluja.Esimerkiksi fonteissa tulisi kiinnittää huomiota nimenomaan helppolukuisuuteen näytöltä – harvemmat käyttäjät printtaavat sivuja paperille. Esimerkiksi Times New Roman –fontti ei yleensä näytä kovin hyvältä tietokoneen ruudulta, vaikka se on yleinen valinta painetussa tekstissä. Väreissä ja ulkoasussa sekä sivulla olevassa kuvituksessa on myös yleensä syytä noudattaa pikemminkin hillittyä kuin räiskyvää tyyliä.
Huomioi kaikki selaimet
Nykyisessä web-suunnittelussa nousee tärkeään asemaan myös sivun skaalautuvuus. Toki sivun toimivuus erikokoisilla näytöillä on ollut tärkeää alusta lähtien, mutta nykyään www:tä käytetään jo huomattavan paljon muilla laitteilla, kuin perinteisillä tietokoneilla. Erityisesti älypuhelimia, joiden näyttö on pienempi kuin 8 tuumaa, varten pitää sivusta yleensä olla erityinen mobiiliversio. Se on optimoitu toimimaan pienemmällä näytöllä, ja hyvin suunniteltu sivusto myös tunnistaa automaattisesti, mitä päätelaitetta käyttäjä käyttää ja osaa näyttää oikeanlaisen version sivusta sen mukaisesti.