Yrityksen web-sivu on nykyään enemmänkin sääntö kuin poikkeus, ja vain harvalla toimialalla voidaan ohittaa enää sähköinen näkyvyys, minkä www-sivusto yritykselle tuo. Yritysten lisäksi kotisivuja löytyy myös yhdistyksiltä, julkiselta sektorilta (esim. jokaisella Suomen kunnalla on oma sivu) sekä tietysti yksityisten ihmisten omia kotisivuja.

Työkalut sivujen rakentamiseen

Olipa sivuston käyttötarkoitus mikä tahansa, kannattaa se joka tapauksessa suunnitella hyvin ja pyrkiä toteuttamaan niin, että lopputulos on selkeä, harmoninen ja tyyliin sopiva. Kotisivun voi tehdä joko itse, tai tilata sivun suunnittelu alihankintatyönä alaan erikoistuneelta yritykseltä.Varsinaisia HTML-kielen ohjelmointitaitoja ei kotisivun tekemisessä enää tarvitse, sillä tarjolla on runsaasti online-työkaluja, joilla sivun saa rakennettua parhaimmillaan muutamassa minuutissa. Eräs tällainen on esimerkiksi Weebly, jonka valttina on helppous ja nopeus. Ammattilaiset käyttävät puolestaan paljon WordPress– ja Joomla -palveluja. Kaikki edellä mainitut työkalut ovat web-pohjaisia, mutta perinteisen html-editorin käyttökin on edelleen ihan hyvä vaihtoehto. Tällöin sivu rakennetaan omalla koneella ja ladataan palvelimelle.

Esimerkkejä hyvistä sivustoista

Ennen kuin ryhtyy varsinaiseen suunnittelutyöhön, kannattaa ehdottomasti vilkaista hieman ympärilleen. Mikäli suunnitteilla on esimerkiksi oma pelisivusto, niin mallia kannattaa käydä katsomassa vaikkapa Videoslots.com -sivustolta. Eräs tärkeimpiä seikkoja pelisivustolla on navigoitavuus: Pelaajan tulee helposti löytää haluamansa peli suuren tarjonnan keskeltä. Mutta hänelle pitää onnistua myös näyttämään uutuuksia sekä bonus-tarjouksia yms. Lisäksi asiakaspalvelu ja muut linkit tulee olla näkyvillä selkeästi.Jos taas tarkoituksena on rakentaa vaikkapa oma verkkokauppa, saattaa haasteena olla tekninen toteutus, sillä verkkokaupassa tulisi olla ostoskori-palvelu sekä myös monipuoliset maksuvaihtoehdot. Eräs suosittu nettikauppa on Verkkokauppa.com, jota voidaan jo domain-nimen valinnasta lähtien pitää erittäin ammattimaisena palveluna.

Milloin kannattaa käyttää ammattilaista?

Verkkokaupat ja pelisivustot ovat kuitenkin sellaisia palveluita, joihin usein kannattaa käyttää ulkopuolista ammattilaista, sillä niiden toteutus on teknisesti melko haastavaa. Sen sijaan omat portfoliot, kotisivut tai vaikkapa blogit on helppo luoda käyttäen internetin ilmaisia työkaluja. Oma panoksensa kannattaa antaa myös hyvän ja mieleen jäävän domain-nimen valitsemiseen.